karamanolis
    cart
Τιμή: 26,00€

 


ΣΥΝΟΨΗ

Σε αυτό το πρωτότυπο και σύνθετο έργο παρουσιάζεται η φιλοσοφία των σημαντικότερων πρώιμων χριστιανών φιλοσόφων, όπως ο Ιουστίνος, ο Κλήμης, ο Τερτυλλιανός, ο Ωριγένης, ο Βασίλειος, ο Γρηγόριος Νύσσης κ.ά.

Υποστηρίζεται συχνά ότι οι χριστιανοί φιλόσοφοι οικειοποιήθηκαν, προσάρτησαν, ακολούθησαν ή ενσωμάτωσαν πλατωνικές, περιπατητικές ή στωικές απόψεις. Αρκετές μελέτες κάνουν λόγο για την οικειοποίηση του Πλάτωνα από τους χριστιανούς, τη χριστιανική χρήση του Αριστοτέλη ή τον στωικισμό των Πατέρων της Εκκλη­σίας. Αυτή η προσέγγιση όμως είναι απλουστευτική. Οι χριστιανοί στοχαστές δεν οικειο­ποιήθηκαν απλώς προγενέστερους φιλοσόφους, αλλά συνομίλησαν μαζί τους για να δημιούργησαν κάτι νέο: το χριστιανικό δόγμα. Αυτή ακριβώς η προσπάθεια αποτέλεσε το κίνητρο και καθοδήγησε τον διάλογο με την πλατωνική, την αριστοτελική και τη στωική φιλοσοφία. Βασική θέση του βιβλίου είναι ότι οι πρώιμοι χριστιανοί στοχαστές χάραξαν νέες φιλοσοφικές κατευθύνσεις, διατυπώνοντας απόψεις για κρίσιμα φιλοσοφικά ζητήματα τα οποία κατείχαν περίοπτη θέση στη φιλοσοφική σκηνή, τουλάχιστον από τον Πλάτωνα και μετά, όπως οι πρώτες αρχές και το ερώτημα της κοσμογονίας, το ερώτημα για την ανθρώπινη γνώση, το πρόβλημα της ελεύθερης βούλησης, η σχέση ψυχής και σώματος και το ζήτημα της ανθρώπινης ευδαιμονίας. Οι πρώιμοι χριστιανοί στοχαστές μοχθούν για να διατυπώσουν χριστιανικές φιλοσοφικές απόψεις, καθώς οι Γραφές δεν δίνουν απαντήσεις και, συχνά, ούτε καν κατευθύνσεις σχετικά με σημαντικά φιλοσοφικά ερωτήματα. Δημιουργούν έτσι μια ιδιαίτερη φιλοσοφική σχολή σκέψης, τη χριστιανική, η οποία ασφαλώς οφείλει πολλά στις εθνικές σχολές, δεν αποτελεί όμως απλώς μια εκλεκτική οικειοποίηση των απόψεών τους, αλλά εισάγει νέα στοιχεία τόσο σε επίπεδο απόψεων όσο και σε επίπεδο θεμάτων. Ο παρών τόμος είναι οργανωμένος θεματικά. Αρχικά παρουσιάζει τις ιδιαιτερότητες της χριστιανικής φιλοσοφίας και τη φιλοσοφική μεθοδολογία των χριστιανών και κατόπιν εξετάζει καίρια φιλοσοφικά πεδία, τη μεταφυσική, τη λογική και τη γνωσιοθεωρία, το ζήτημα της ελεύθερης βούλησης, τη σχέση σώματος και ψυχής και την ηθική. Τα ζητήματα αυτά εξετάζονται στο πλαίσιο των πολιτισμικών και ιστορικών χαρακτηριστικών της εποχής, καθώς και των προσώπων της. Η προσπάθεια αυτή αποφέρει πλούσιους καρπούς αποκαλύπτοντας νέες πτυχές της κρίσιμης αυτής φιλοσοφικής περιόδου.


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Γιώργος Καραμανώλης διδάσκει φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Μονάχου και της Κρήτης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν την πλατωνική και αριστοτελική φιλοσοφία, καθώς και τη φιλοσοφία της ύστερης αρχαι­ότητας. Έχει γράψει το βιβλίο Plato and Aristotle in Agreement? Platonists on Aristotle from Antiochus to Porphyry (Οξφόρδη, 2006) και έχει επιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους Studies on Porphyry (Λονδίνο, 2007) (μαζί με την Anne Sheppard) και The Aporetic Tradition in Ancient Philosophy (Κέμπριτζ, 2017) (μαζί με τον Βασίλη Πολίτη). Επίσης έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα για την αρχαία και βυζαντινή φιλοσοφία.


ΣΧΟΛΙΑ

Όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τον πνευματικό κόσμο της ύστερης αρχαιότητας θα πρέπει
να είναι ευγνώμονες στον πολυμαθή και φιλοσοφικά οξυδερκή συγγραφέα του βιβλίου.

Johannes Zachhuber, Notre Dame Philosophical Reviews
 

Αξιόπιστη, διεξοδική εισαγωγή στην πρώιμη χριστιανική
φιλοσοφία. Ιδανικό εγχειρίδιο για τη φιλοσοφική περίοδο
που πραγματεύεται.

Justin M. Rogers, Bryn Mawr Classical Review


ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τίτλος: Η φιλοσοφία του πρώιμου χριστιανισμού
Συγγραφέας: Γιώργος Καραμανώλης
Μετάφραση: Ξενοφών Μπαμιατζόγλου
Επιμέλεια-διόρθωση:
Αλέξανδρος Μανωλάκης
Ημερομηνία έκδοσης:
Δεκέμβριος 2017
Αριθμός σελίδων: 348
ISBN: 978-618-5077-33-4
Τιμή: 26,00€


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πρόλογος    11
Συντομογραφίες    13
Χρονολόγιο    19
Εισαγωγή    21

1. Η χριστιανική σύλληψη της φιλοσοφίας και η χριστιανική φιλοσοφική μέθοδος    57

2. Φυσική και μεταφυσική: πρώτες αρχές και το ερώτημα της κοσμογονίας    95

3. Λογική και γνωσιοθεωρία    165

4. Ελεύθερη βούληση και θεία πρόνοια    197

5. Ψυχολογία: Η ψυχή και η σχέση της με το σώμα    241

6. Ηθική και πολιτική    281

Συμπέρασμα    309
Παράρτημα: οι πρωταγωνιστές    315
Για περαιτέρω μελέτη    325
Βιβλιογραφία    329

 Διαβάστε ένα απόσπασμα του βιβλίου εδώ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατεβάστε το δελτίο τύπου εδώ


ΚΡΙΤΙΚΕΣΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 


ΒΙΝΤΕΟ

 


ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Κατεβάστε το δελτίο τύπου εδώ

Κατεβάστε το εξώφυλλο του βιβλίου εδώ

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΚΤΩ

Εκδόσεις Οκτώ
Μάρκου Μουσούρου 23
116 36 Αθήνα
Τ: 210 7298252
F: 211 0180507
E: info@okto.com.gr

 

Οι Εκδόσεις Οκτώ στο biblionet.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΚΤΩ

rss-black-final fb-black-final youtube-logo-black-final
Copyright © 2018. Εκδόσεις Οκτώ. a cre8 project.